Tot ce trebuie să știi despre periajul dentar
Periajul dentar este principala și, totodată, cea mai simplă modalitate prin care se îndepărtează placa dentară. Prin realizarea unui periaj corect de 2 ori pe zi poți preveni apariția cariilor dentare, a gingivitei și chiar căderea dinților. În plus, poți spune „Adio!” respirației urât mirositoare. Buna igienă orală este importantă pentru starea generală de bine a organismului.
Conținut
- Ce înseamnă igiena orală corectă ?
- Spălatul pe dinți – de câte ori pe zi și cum ?
- Periuța de dinți – cum o depozităm și când trebuie schimbată ?
- Folosește ața dentară
- De ce este bine să folosim apa de gură ?
- Curăță zilnic suprafața limbii
- Beneficiile unui periaj dentar corect efectuat
Ce înseamnă o igienă orală corectă ?
Igiena orală corectă presupune o rutină zilnică de curățare a întregii cavități bucale. Rolul acesteia este de a preveni apariția cariilor, bolii parodontale și a respirației urât mirositoare.
Pentru o igienă orală corectă, pe lângă periajul dentar, se vor folosi mijloace auxiliare de igienizare, cum ar fi: ața dentară, apa de gură si dușul bucal .
Spălatul pe dinți – Reguli generale, durata și frecvența periajului dentar
Pentru a avea dinți frumoși și sănătoși, se recomandă periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi:
-periajul de bază este cel de seara, înainte de culcare, deoarece bacteriile vor găsi pe durata somnului cele mai bune condiţii de dezvoltare: căldură, umezeală, întuneric şi substrat alimentar;
-al doilea periaj ca importanţă este cel de dimineaţă, înaintea micului dejun.
Durata unui periaj este de 3-5 minute dacă folosiți o periuță manuală și 2 minute pentru o periuță electrică. În cazul în care aveți implanturi dentare, aparate ortodontice, restaurări protetice sau suferiți de parodontoză se recomandă mai multe periaje pe zi, după fiecare masă.
Începe periajul cu zona distală a arcadei dentare (din spate)
Se începe cu molarii (măselele din spate) unei arcade și se urmărește întreaga față vestibulară a acesteia până în regiunea distală opusă . Se revine în zona distală, dar pe fața orală și se continuă periajul. Procedeul este la fel pentru arcada antagonistă. La următorul periaj, se începe dintr-o altă zonă distală, ca niciodată aceeași zonă sa fie curățată ultima.
Pentru un periaj corect, înclinați periuța la 45o față de linia gingiei și executați mișcări ușoare dinspre gingie spre marginea dinților.
Este foarte important să periem toate suprafețele dentare și să nu neglijăm zonele distale.
Când trebuie schimbată periuța de dinți ?
Periuța trebuie înlocuită după o utilizare de 2-3 luni sau de fiecare dată când avem de-a face cu o răceală.
Schimbarea periuței este necesară dacă observăm perii acesteia îndoiți, rupți sau evazați. Dacă uzura este mai rapidă, trebuie sa discutați cu medicul stomatolog pentru a vă ajuta să corectați tehnica de periaj.
Periuța de dinți se ține într-un mediu aerisit, într-o poziție verticală, pentru a favoriza uscarea ei. Se va pune la distanță de periuțele altor persoane, pentru a evita schimbul microbian.
Înainte de periaj folosește ață dentară “dental floss”
Ața dentară reprezintă o parte foarte importantă a igienei orale, deoarece aceasta ajunge în spațiile înguste dintre dinți, acolo unde periuța nu poate. Folosirea regulată ajută la evitarea cariilor interdentare, poate reduce riscul apariției bolilor gingivale și respirația urât mirositoare.
De ce este bine să folosim apa de gură ?
Apa de gură elimină bacteriile din zonele greu accesibile. În acest fel se previne formarea plăcii bacteriene, principala cauză a apariției cariei dentare și a bolii parodontale. În plus, aceasta oferă o respirație proaspătă, iar în funcție de substanțele pe care le conține, pot fi recomandate pentru albirea dinților, în afecțiuni gingivale și infecții bucale.
Se recomandă clătirea timp de 20-30 secunde cu apă de gură după fiecare periaj dentar, iar cantitatea necesară este indicată pe eticheta/prospectul fiecărui produs. Apa de gură NU trebuie înghițită.
Curăță zilnic suprafața limbii
Cele mai multe microorganisme se găsesc pe fața dorsală a limbii, de aceea curățarea limbii este esențială pentru o igienă orală bună și în combaterea halitozei.
Curățarea limbii se poate realiza cu periuța de dinți sau cu răzușe special fabricate pentru igienizarea limbii. Perierea se face dinspre posterior spre anterior, punând accent pe partea posterioară și partea centrală a limbii.