Protetică

Protetică

Cele mai frecvente tratamente de protetică sunt:

 • fațete dentare
 • coroane dentare și lucrări protetice din porțelan, pe suport de ZIRCONIU
 • coroane dentare integral ceramice (Emax)
 • coroane dentare Zirconiu integral
 • coroane dentare lucrări protetice din porțelan, cu suport metalic (crom cobalt sau aur platinat)
 • lucrări protetice din porțelan fără suport metalic
 • încrustații (inlay porțelan sau inlay compozit)
 • coroane dentare și lucrări protetice pe implanturi dentare (coroane din porțelan pe zirconiu sau pe suport metalic)
 • proteze acrilice și scheletate

     Lucrări protetice pe zirconiu. Zirconiul – viitorul în estetica dentară

     Noutatea tratamentelor protetice în Europa și UȘA constă în înlocuirea clasicelor coroane metalo-ceramice (cunoscute popular și sub denumirea de “coroane de porțelan”) cu coroane ceramice pe suport zirconiu. De curând și în România acest tip de lucrări câștigă teren în față metodelor tradiționale de acoperire a dinților sau a implanturilor dentare.

       În Cabinetul vidadental echipa de specialiști proteticieni utilizează această metodă în primul rând datorită avantajelor estetice de neegalat. De reținut este faptul că deși zirconiul este un metal (foarte rezistent), proprietățile sale optice determina estetică naturală a lucrărilor, astfel încât după cimentarea acestora în cavitatea bucală chiar și medicii dentiști întâmpina dificultăți în a le diferenția de dintîi naturali. Practic, zirconiul devine suportul cel mai estetic pentru ceramică, modul de reflexie a luminii fiind similar cu cel al unui dinte natural.

      Aspectele benefice ale zirconiului sunt determinate de proprietățile lui:

 •  compatibilitatea totală cu țesuturile cavității bucale, datorată faptului că zirconiul este practic bio-inert, de unde și eliminarea oricărei posibilități de apariție a unei reacții alergice
 •  scăderea riscului de afectare a pulpei dentare, că urmare a conductibilitatii termice scăzute și a preparatiei limitate a dintelui (necesită îndepărtare minimă de substanță dentară – smalt)
 •  durabilitatea lucrării, datorată rezistenței mecanice crescute a zirconiului și absenței totale a coroziunii în mediul bucal
 •  eliminarea gustului neplăcut și a coloratiei marginale (fenomene prezente în cazul restaurărilor prin coroane ceramice clasice), fapt datorat adaptării marginale impecabile a lucrărilor ceramice pe zirconiu, că rezultat al utilizării tehnologiei CAD / CAM

      În realizarea lucrărilor pe zirconiu, tehnicianul dentar este asistat de calculator, tehnologia CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Assisted Manufacturing) oferind posibilitatea reproducerii fidele a preparatiei făcute de medic pe dintele restaurat. Dificultatea utilizării constă în faptul că prelucrarea (șlefuirea) dinților trebuie făcută practic fără eroare, deoarece după efectuarea amprentei dentare modelul rezultat este supus unui proces de scanare, iar informația rezultată este transmisă direct calculatorului, orice modificare ulterioară nemaifiind posibilă. De aceea este foarte important că medicul specialist protetician să aibă experiență în realizarea lucrărilor pe zirconiu.

      Rezultatele excelente din punct de vedere estetic și funcțional obținute de specialiștii în protetica ai Cabinetului vidadental îndreptățesc recomandarea cu prioritate a lucrărilor ceramice pe suport zirconiu ca soluție în tratamentele protetice restaurative. 

     Fațetele dentare din porțelan reprezintă un domeniu special al esteticii dentare. Spre deosebire de albire, care modifică doar nuanță dinților dumneavoastră, fațetele din porțelan constituie o modalitate elegantă de a îmbunătăți zîmbetul, chiar și atunci cînd există probleme de formă, aliniament, lungime, sau poziție ale dinților. Având o grosime foarte redusă, fațetele necesită șlefuirea unei cantități foarte mici de smalt. Rezultatul este uimitor. Dintîi dumneavoastră vor avea culoarea, dimensiunea și formă dorite.