Ortodonție

Ortodonție

 

Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, a rapoartelor dintre aceștia, dar și a rapoartelor dintre oasele maxilare. Cuvântul ortodonție își are originea în greaca veche și se formează din ortho=drept și odons=dinte.

Zâmbetul este partea cea mai expresivă a feței. Uitați-vă în oglindă ! Va place zâmbetul dumneavoastră  sau credeți că poate fi îmbunătățit? Gândiți-va cum reacționați în fața unei persoane care are un zâmbet plăcut. Considerați că este mai atractivă?

Tratamentul ortodontic face ca zâmbetul dumneavostră să arate fabulos, iar acesta va dura toată viață. De asemenea, tratamentul ortodontic va face ca întreaga față să arate mai frumos, prin corectarea rapoartelor dintre cele două maxilare și prin schimbarea formei acestora. Dacă vrei să îți corectezi dinții, atunci trebuie să urmezi un tratament ortodontic. Astfel de tratamente implică aplicarea unei presiuni ușoare asupra dinților în creștere sau care deja au crescut, prin fixarea unui aparat dentar.

Vârsta cea mai potrivită pentru a merge la ortodont este 8-9 ani. La această vârstă, oasele maxilare cresc mai repede și sunt mai elastice, de aceea , îndreptarea lor și a poziției dinților, se realizează mai ușor. Dar puteți beneficia de tratament ortodontic la orice vârstă. Trebuie să rețineți însă că la vârstă adultă tratamentul durează mai mult, datorită faptului că oasele maxilare nu mai au elasticitatea din copilărie.

Există două tipuri de aparate dentare : fixe și mobile. Aparatele mobile se folosesc mai ales la copii, începând cu vârstă de 8 ani. Ele au dezavantajul că succesul tratamentului depinde de voință copilului de a purta aparatele. Începând cu 12 ani, se folosesc aparatele fixe.

Adulții, adolescenții sau chiar copii pot beneficia acum de un tratament ortodontic cu aparate fixe aplicate pe față internă a dinților, total „invizibile”. Un ochi neavizat nu le poate depista, astfel că puteți zâmbi cu încredere, știind că secretul este bine păstrat!

 

Este foarte important să se corecteze poziția dinților ,nu numai din motive estetice, ci și funcționale. Dintii înghesuiți nu pot fi igienizați corect și în timp se cariază sau apar probleme parodontale. Rapoartele incorecte între cele două arcade provoacă tulburări, care se manifestă prin oboseală musculară și dureri la mestecat. Toate aceste probleme pot fi însă prevenite prin intermediul unui tratament ortodontic.