Implant dentar
1.Ce este un implant dentar? Din ce este fabricat?
Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan și alte aliaje ce se introduce în os, având rolul de a înlocui absența unuia sau mai multor dinți. El va ține loc de rădăcina, urmând că pe acest suport artificial să se realizeze coroana dentară definitive.
2.Cine este candidatul ideal pentru un implant dentar? Până la ce vârstă se pot face implanturile dentare?
Nu există un așa numit cadidat ideal pentru implant. Orice persoană care a pierdut unul sau mai mult dinți din varii motive, poate beneficia de acest tratament atât timp cât nu există condiții locale sau probleme de sănătate generală ce contraindică în mod absolut intervenția de implantologie.În ceea ce privește vârstă, că și în cazul altor tratamente dentare, se pot insera implanturi la persoane aflate la orice vârstă din momentul când s-a încheiat creșterea. Limitele sunt impuse de copii sau adolescenți la care nu s-a definitivat procesul de creștere scheletică și persoane foarte vârstnice (> 90 ani) la care vindecarea este foarte precară. În cazul în care prezintă patologii generale care sunt stabile și sub tratament nu avem contraindicații. Desigur sunt situații când medicul în urmă consultului detaliat și a efectuării analizelor de specialitate să hotărască în anumite cazuri că nu este indicată operația și atunci se recurge la un tratament alternativ.
3.Este dureroasă intervenția? Cât durează?
Intervenția de implantologie nu este dureroasă, se realizează în cele mai multe cazuri sub anestezie locală. Acest tip de anestezie este foarte eficient oferindu- i medicului posibilitate de a comunica în permanentă cu pacientul. Există situații când se poate recurge la anestezie prin sedare intravenoasă; tehnică folosită de obicei în cazul pacienților foarte anxioși sau care sunt supuși unor intervenții mai invazive și complexe de lungă durata. Anestezia generală se folosește în mod excepțional în implantolgia orală, în cazuri particulare.Durata operației variază în funcție de numărul implanturilor ce trebuie inserate și complexitatea cazului tratat în acel moment. În medie am putea porni de la un minim de 45 minute și până la câteva ore.
4.Care sunt pașii premergatorii înserării implantului dentar?
Se începe cu un prim consult amănunțit în care se evaluează starea de sănătate a caviatii bucale dar și afecțiunile generale. Ar fi de preferat că pacientul să se prezinte deja cu o radiografie panoramică recentă, nu mai veche de 6 luni. Pentru a putea insera un implant dentar trebuie să prezențați examenul medical, dovedind prin acesta, faptul că sunteți un pacient apt, prin rezultatul următoarelor analize:
- Hemoleucograma
- Glicemie
- Calcemie
- Colesterol
- Timpi de sângerare
- Timpi de coagulare
- Acid uric
- Uree
- VSH
În etapa finală a investigațiilor radiologice, pacientul este supus examenului de Computer Tomograf (CT) . Acesta din urmă ne da informații asupra țesutului osos și vom putea stabili cu certitudine posiblitatea aplicării sau nu a implanturilor. Tot în urmă acestei evaluări se stabilește și dacă sunt necesare proceduri suplimentre precum: adiții și reconstrucții osoase ori sinus lift.
5.Etapele înserării implantului.
Ca regulă de baza, tratamentul prin implant are 2 mari etape distincte:
- Etapa chirurgicală: presupune introducerea implantului în interiorul osului cu rol de a înlocui dintîi absenți. Vom crea astfel o rădăcina artificială. Durează aproximativ 1-3 luni, în funcție de tipul implantului dentar, timp în care pacientul așteaptă integrarea în os a implantului.
- Etapa protetica: în care se descoperă implantul și în care se realizează lucrarea definitivă propriu-zisă pe care pacientul o va vedea în cavitatea orală. Această dureză aproximativ o luna.
Sunt situații în care tratamentul se poate face și într-o singură ședința. Un astfel de tratament se pretează numai în anumite cazuri clinice pe care medicul le va expune pacientului.
6.Tipuri de implant dentar
La ora actuală există numeroase tipuri de implanturi pe piață stomatologică. Alegerea se face în funcție de oferta osoasă a pacientului și de tipul lucrării ce va fi realizată ulterior. Fiecare caz clinic este diferit, nu există 2 cazuri identice, lucru care îl face pe medic să aleagă soluția ideală pentru un succes pe termen lung.
7.Ce trebuie făcut după inserarea implantului dentar?
Ca după orice fel de intervenție chirurgicală, pacientului i se vor da indicații cu regimul alimentar de urmat în perioada următoare. În mare parte va trebui să aibă un regim alimentar corespunzător (dietă moale și la temperatura camerei ), evitarea activitatiia fizice și a băuturilor alcoolice și al tutunului pe cât posibil.. Nu în ultimul rând i se vor administra antibiotice și anti-inflamatoare pe o perioada de 7-10 zile. Acesta va clăti gură cu soluții orale specifice pentru a putea menține o igienă dentară adecvată în perioada de vindecare. Igienă bucală este esențială în postoperator
8.Care este durata de viață a unui implant dentar?
În ultimii 7 ani terapia cu implanturi a făcut salturi tehnologice și progrese extraordinare, motiv pentru care rată de success a ajuns la 97-98 % pe o perioada de 10-15 ani. Literatură de specialitate confirmă faptul că, dacă un implant are o durata de viață de 10 ani după ce s-a realizat lucrarea protetica finală este un succes absolut. Cu toate aceste sunt însă și situații foarte rare când implantul nu se integrează în os. Nu este niciun fel de problema atâta timp cât se respectă protocolul: implantul trebuie îndepărtat și așteptată vindecarea, după care se poate încerca un alt tip de implant sau se optează pentru un tratament alternativ, eventual classic, convențional.
9.În ce situații NU pot beneficia de implant dentar ?
Nu puteți beneficia de tratamentul cu implanturi dacă va înscrieți în una din situațiile de mai jos.
a. Contraindicații absolute locale:
- igina bucală deficitară
- incluzii dentare și/ sau prezența unor formățiuni tumorale în zona în care urmează să se intervină
- procese inflamatorii – infecțioase locale
- diverse afecțiuni ale mucoasei bucal
b. Contraindicații absolute generale:
- deficite imunitare majore
- hipertensiune arterială majoră decompensată
- endocardită bacteriană
- diabetici insulino-dependenți
- ciroză hepatică
- afecțiuni pulmonare cronică obstructive
- îmbolnăviri frecvente cu utilizare periodică de steroizi
- bolnavi de cancer sub tratament cu radioterapie sau chimioterapie
- maladii endocrine necontrolabile și alte boli genetice
- afecțiuni psihotice
- consumul de droguri și alcoolismul
Implantul dentar este o intervenție chirurgicală frecvența într-o clinică stomatologică (vezi detalii despre chirurgie orală) prin care se introduce un dinte nou sub formă unei piese de titan pe arcadă dentară.Plasarea implantului dentar se face după ce locul extracției s-a vindecat sau imediat după extracție, printr-o intervenție chirurgicală dentară nu foarte complicată. După un timp, necesar integrării în os, pe implant se atașează o altă piesă metalică numită bont protetic, deasupra căruia medicul poate plasa coroana ceramică, puntea sau proteză dentară ce va înlocui dintele sau dintii lipsa.