Cum folosim corect ața dentară ?

Cum folosim corect ața dentară ?

Sănătatea organismului nostru este influențată de igiena orală, de aceea îngrijirea danturii trebuie să fie o prioritate în viața de zi cu zi. Pentru o igienă orală corectă, pe lângă periajul dentar, se vor folosi mijloace auxiliare de igienizare, cum ar fi: ața dentară, apa de gură și dușul bucal.

Folosirea aței dentare nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de curățare a cavității orale, deoarece aceasta ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile interdentare, spațiile înguste dintre dinți, unde periuța nu poate pătrunde.

Conținut

  1. De ce trebuie să folosim ața dentară ?
  2. Folosirea aței dentare în 6 pași simpli
  3. Cât de frecvent utilizăm ața dentară ?

De ce trebuie să folosim ața dentară ?

Cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva afecțiunilor orale este să-ți menții dinții și gingiile sănătoase prin îndepărtarea plăcii bacteriene. Ața dentară îndepărtează acumulările de placă bacteriană din spațiile interdentare (dintre dinți).

Este foarte important să folosim ața dentară, deoarece aceasta ajută la evitarea inflamațiilor și sângerărilor gingivale, dar și la evitarea cariilor interdentare.

Folosirea aței dentare în 6 pași simpli

Folosirea aței dentare este recomandată înaintea periajului dentar.

  1. Rupe o bucată de ață dentară cu lungimea de 30-40 cm.
  2. Infășoară capetele aței în jurul fiecărui deget aratător, lăsând o porțiune bine întinsă de aproximativ 2-3 cm între degete.
  3. Pentru controlul aței dentare, la maxilar aceasta este susținută de policele (degetele mari) ambelor mâini, în timp ce, la mandibulă porțiunea de ață este susținută cu ajutorul degetelor mijlocii.
  4. Cu mișcări atente (fără să folosești o presiune mare, altfel vei răni gingia) introdu ața dentară prin fiecare spațiu interdentar până treci de punctul de contact (vei auzi un “click”).
  5. Fiecare dinte va fi curățat cu o porțiune de ață nefolosită.
  6. Pentru a fi sigur că nu omiți niciun dinte , treci în mod sistematic de la un dinte la altul.

Dacă nu ești sigur cum să folosești ața dentară, roagă-l pe dentistul tău să-ți arate tehnica corectă.

Cât de frecvent utilizăm ața dentară ?

După vârsta de 10-12 ani se recomandă folosirea aței dentare zilnic, o dată pe zi, înainte de periajul dentar. Verificați întotdeauna ața dentară după ce este îndepărtată. Dacă se scămoșează poate indica prezența cariilor, a depozitelor de tartru sau a plombelor incorect realizate.

Respectă regulile simple de igienă dentară și nu uita să vii periodic la un control stomatologic.

Comments are closed.