Membrana PRF

Membrana PRF

 

Folosirea A-PRF și i-PRF (Platelet Rich Fibrin= trombocite bogate în fibrina) constituie o  tehnică de avangardă în domeniul medicinei dentare, ce aduce beneficii semnificative tratamentelor de natură chiurgicala (implanturi dentare, sinus lift, extracții dentare, tratamentul parodontozei, adiții osoase etc.).

Membrană PRF este o matrice autologa (din grecescul autos = care provine din corp, care nu provine din exterior) de fibrina bogată în leucocite, trombocite și factori de creștere, obținut dintr-o proba de sânge a pacientului, recoltată în timpul procedurii chirurgicale dentare. Proba de sânge a pacientului este centrifugata în cabinet, utilizând un dispozitiv special de centrifugare, acest procedeu permițând obținerea printr-un proces fiziologic a unui concentrate de trombocite.PRF (Platelet Rich Fibrin = trombocite bogate în fibrina) mai poate fi considerată un concentrat de trombocite cu o valoare imunologică ridicată ce încorporează, sub formă unei membrane de fibrina, toate elementele dintr-o proba de 10 ml de sânge implicate în răspunsul imun și vindecare.

Aplicabilitatea membranei PRF în chirurgia dentară este foarte extinsă, aducând avantaje majore intervențiilor de implanturi dentare, sinus lift, extracții dentare, tratamentul parodontozei și contribuind semnificativ la vindecarea post-tratament.

Pentru implanturi dentare: inserarea imediat post-extractional a unui implant combină vindecarea post-extractionala cu faza de osteointegrare a implantului. În plus, limitează resorbtia osoasă și reduce riscul apariției perforarilor vestibulare și dehiscentelor.

Pentru intervențiile de sinus lift (ridicare de sinus): densitatea și rezistență PRF (din punct de vedere mecanic și chimic) pot ajută structurarea grefei osoase, mai ales în cazurile zonelor protejate precum sinusul maxilar.

În cadrul parodontologiei, implantologiei și chirurgiei maxilo-faciale, agregatele trombocitare joacă rolul de agenți biologici ce asigura legătură dintre diferitele componente osoase sau legătură cu grefă gingivală. De asemenea, acestea acționează și că un gel protector al zonei operate, asemănător lipiciului autolog pe baza de fibrina utilizat în trecut, unde fibrinogenul era activat prin acțiunea calciului și trombinei.

Combinate cu materiale de adiție, fragmentele de PRF atrag celulele mezenchimale și ajută la neovascularizare. Acest fapt explică osificarea rapidă a grefei. Concentrația ridicată de citokine plasmatice și fibrina, exercită un efect osteogen asupra celulelor progenice iar concentrația leucocitelor conținute în PRF garantează acțiunea imună, ce facilitează succesul grefelor întinse.

Pentru vindecarea postoperatorie a țesuturilor. Beneficiile utilizării sub formă de membrane a PRF se referă la protejarea plăgii față de factorii externi, constituind o matrice ce ajută la vindecarea rapidă a marginilor incizale. În general, folosirea în cadrul tratamentelor chirurgicale dentare a membrane PRF furnizează o reducere perceptibilă a timpului de vindecare a țesuturilor superficiale.