Tratamentul de canal

Importanța tratamentului de canal realizat corect în cabinetul dentar

 

Un tratament de canal realizat corect salvează un dinte, care altfel ar trebui extras și ulterior înlocuit de un implant dentar sau de o lucrare dentară. În ultimii ani, perfecționarea metodelor de tratament endodontic a condus la reducerea numărului de dinți extrași. Din ce în ce mai mulți dinți distruși sau infectați sunt astăzi păstrați pe arcadă, datorită performanțelor obținute de tratamentele de canal.

 Situații care în trecut impuneau extracția se pot rezolva acum, datorită tehnicilor și materialelor de ultima generație. O mare parte din cazurile dificile (canalele curbe, canalele calcifiate, retratarile de canal) pot fi tratate cu succes, pentru că medicul dispune de o gama mult mai variată de tehnici de abordare a acestora.

Cum se realizează astăzi un tratament de canal (endodontic) în clinica stomatologică

 

Dintele prezintă în interiorul canalelor radacinior un țesut vascular și nervos(nervul), care asigura aportul de substanțe nutritive. Atunci când are loc inflamarea sau infectarea acestui țesut, este necesară îndepărtarea lui.

Tratamentul de canal constă în eliminarea nervului din canalele rădăcinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigura sigilarea și împiedică infecția. Inițial, acest tratament este realizat pentru a îndepărta durerea și a vindecă sau a preveni infecția. Scopul final este menținerea funcționalității dintelui.

Corectitudinea unui tratament endodontic depinde doi factori:

  •  curățarea eficientă a canalului și
  •  sigilarea lui pe toată lungimea

      Cu ajutorul instrumentarului modern se realizează o lărgire mai accentuate a canalului și o curățare net superioară, iar cu noile materiale de sigilare se obține o obturație de canal perfect etanșă. Lungimea canalului este acum măsurată electronic, astfel că medicul știe exact până unde ajunge obturația de canal. Izolarea mai eficientă a dintelui asigura pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru că nu se produce contaminarea intraoperatorie cu salivă.