Anestezie și sedare
Durerea este un disconfort pentru toți pacietii însă, din fericire, în zilele noastre există o varietate de tipuri de anestezii care cresc gradul de confort pe parcursul tratamentului. Una dintre cele mai eficiente metode de a ține durerea sub control este sedarea intravenoasă (i.v. sedation), care induce pacientului o stare de relaxare.
În cadrul clinicilor și cabinetelor stomatologice realizarea tratamentelor dentare este o procedura ce se poate desfășura în condiții de siguranță DOAR pentru pacienții adulți! Pacientiilor copii nu le este recomandat acest tip de sedare în cabinet, datorită riscurilor asociate vârstei, care necesită desfășurarea exclusiv într-o unitate de tip spital, dotată cu secții specializate de Antestezie și Terapie Intensivă. În cazul copiilor a căror condiție nu permite tratamentul cu metodele de sedare posibile în cabinet, se recomandă realizarea intervențiilor sub Anestezie Generală.
Ce este sedarea intravenoasă (i.v. sedation)?
Când vi se face anestezie intravenoasă (sedare realizată prin venă), vi se administrează o mică injecție în braț sau în spatele palmei. Asta va va face să va simțiți mult mai relaxat în raport cu tratamentul pe care urmează să îl primiți, va înlătura frică și anxietatea.Deși nu veți dormi, veți crede că ați dormit. Multe persoane nu își mai amintesc prea multe despre intervenție postoperator.Sedarea intravenoasă, în cazul intervențiilor stomatologice, este completată de anestezia locală și nu este un înlocuitor al acesteia.În timpul sedării, pulsul și respirația sunt monitorizate printr-un aparat ce se fixează pe deget. Uneori vi se poate administra oxigen.
Intervențiile chirurgicale realizate în cabinetul vidadental conform conceptului One Stage Surgery beneficiază de suportul anesteziei intravenoase, care permite echipei chirurgicale realizarea unor tratamente complexe într-o ședința unică de tratament, cu un beneficiu major pentru pacient.
Avantaje și beneficii ale sedării intravenoase:
- Sedarea intravenoasă (i.v. sedation) presupune evitarea anesteziei generale, drept urmare procedura este mult mai sigură!
- Timpul de recuperare este foarte scurt.
- Doză de administrare este adaptată în funcție de pacient.
- Efectul sedării se resimte imediat.
- Nu există riscul de înecare!
- Conștientă este menținută pe toată durata intervenției! Acesta este un avantaj foarte important, deoarece pacientul poate coopera cu medicul și poate urmă instrucțiunile acestuia.
- Alternativele sedării sunt efectuarea intervenției doar cu anestezie locală sau anestezie generală.
Dezavantaje și riscuri ale sedării:
- Procedura necesită utilziarea unui cateter intravenos (fixarea unui dispozitiv la nivelul venei), astfel că există riscul de invinetire
- Amnezia este un efect secundar comun dar pozitiv, având în vedere că mulți pacienți nu își doresc să-și amintească ce s-a întâmplat în timpul intervenției
- Pacientul trebuie să plece însoțit
- Dacă suspectacti că sunteți însărcinată, nu veți putea primi sedare intravenoasă
Ce trebuie să fac înainte de administrarea sedării?
- Este important să va asigurați că există o persoană care să va însoțească la întoarcerea acasă și care să va supravegheze după intervenției.
- Este important să nu mâncați nimic cu 3 ore înainte de programare
- Consumul de alcool trebuie evitat cu 24 de ore înainte de programare.
- Dacă urmat un tratament, continuăți să îl luați în continuare, dacă medicul dumneavoastră curant nu a indicat altceva.
- Se recomandă ținută confortabilă, de evitat mânecile strâmte. În cazul femeilor, trebuie evitată ojă sau unghiile false pentru că pot interfera cu monitorizarea.
Plecarea acasă după tratament
După finalizarea intervenției, veți rămâne în clinică până va simțiți bine să plecați acasă. Este esențial să fiți însoțit și condus acasă cu mășînă (nu cu mijloacele de transport în comun). Când ajungeți acasă, este important să va odihniți pentru restul zilei. Este indicat să fiți supravegheat de o persoană adultă.
Este important:
- Să nu conduceți mășînă
- Să nu consumați alcool
- Să nu fumați
- Să nu operați aparate electrive
- Să nu supravegheați copii sau alte persoane dependențe
Cum mă voi simți după operație?
Este posibil să simțiți o ușoară amețeală, umflături, încleștări ale fălcilor sau discomfort timp de câteva zile după operație. Este important să urmăți tratamentul medicamentos indicat de echipa medicală.
Antiinflamatorul se poate lua înainte că efectul anesteziei locale să treacă pentru a evita instalarea durerii. Dacă durerea nu dispare după câteva zile de la operație, contactați echipa medicală a clinicii.
Ce pot face imediat postoperator?
În primele 24 de ore, pentru a ajută vindecarea plăgii:
- Evitați: băuturile fierbinți, alcoolul, fumatul, alimentele condimentate și exercițiile fizice
- Nu utilizați apă de gură
- Consumați alimente (moi) și băuturi care nu sunt fierbinți
- Efectuați periajul (cu periuță specială) cu mișcări ușoare, evitând plăgile.
A două zi:
- Începeți să folosiți apă de gură. Veți face acest lucru de două ori pe zi, după masă.
Poate merge ceva rău?
Pot să apară sângerări. În situația în care se întâmplă asta, utilizați o compresă de tifon sau un plic de ceai uscat, presați pe ea în zona în care sângerează și țineți strâns timp de 20 de minute. În situația în care sângerarea devine mai abundență și continuă, contactați clinică.
Mai trebuie să fac ceva?
Dacă ați primit tratament cu antibiotic, aveți grijă să îl urmăți până la capăt pentru a evita infecția.Firele de sutură vor fi eliminate după 10 – 12 zile.
De multe ori vârstă mică a copilului, imposibilitatea de a coopera și posibilele complicații fac imposibilă realizarea tratamentului stomatologic la copii chiar și sub inhalosedare cu protoxid de azot, și impun efectuarea tratamentului dentar sub anestezie generală.
Care este procedura de realizare a tratamentului dentar sub anestezie generală?
Se poate discuta despre beneficiile tratamentului dentar sub anestezie generală exclusiv în contextul în care acesta este realizat în condiții de siguranță maximă pentru pacientul copil. Acesta presupune că intervenția să se realizeze în cadrul unui spital, dotat cu toată aparatură necesară unei săli de operații, sub coordonarea departamentului de AȚI, care are capabilitatea de a gestiona un tratament de această natură în toate fazele desfășurării acestuia.
Realizarea tratamentelor dentare la copii sub sedare venoasă sau generală în cadrul cabinetului/clinicilor stomatologice este total nerecomandată, acest gen de intervenție putând fi gestionat în condiții de siguranță în toate aspectele lui doar de către o instituție de natură unui spital.
Cine sunt candidații tratamentului dentar sub anestezie generală?
A. Pacienții copii cu nevoi speciale.
Copiii care suferă de afecțiuni speciale (diferite tipuri de sindroame, afecțiuni neurologice, autism etc) au nevoie de îngrijire dentară specială, care în cele mai multe dintre situații nu poate fi acordată decât sub anestezie generală, intervențiile clasice în cabinetul dentar putând pune sănătatea copilului în pericol sau fiind imposibil de realizat fără cooperarea pacientului copil.
B. Pacienții copii de vârste foarte mici, ce necesită un volum mare de tratamente dentare.
Afecțiunile dentare încep de la vârste foarte fragede, necesitatea intervențiilor complexe, de reabilitare a unui număr mare de dințișori, fiind prezența încă de la vârstă de 2, 3 ani.
De obicei la această vârstă copii au un grad de cooperare foarte scăzut, existând riscul de a fi traumatizați printr-o intervenție dentară clasică. În această situație, în urmă unei evaluări dentare complete (din punct de vedere clinic și radiologic) a pacientului, medicul specialist pedodont poate recomandă realizarea tratamentului dentar sub anestezie generală, intervenție care presupune rezolvarea tuturor problemelor dentare ale pacientului copil într-o singură ședința de tratament, a cărei durata nu depășește 3 ore.